Доналд Тръмп : Дръж се, Израел!

Джон Кери заяви, че “заселническата политика” на Израел на Западния бряг пречи на мира с палестинците. Доналд Тръмп контрира: Дръж се, Израел!

“Никой, който мисли сериозно за мира, не може да игнорира реалната заплаха от израелските поселения спрямо мира”, заяви Кери, цитиран от Франс прес.

“Но проблемът отива отвъд тях. Тенденциите сочат усилия на Израел да вземе земите на Западния бряг и да предотврати палестинското развитие там”, добави той.

Джон Кери разкритикува правителството на Израел докато защитаваше решението на Вашингтон да позволи на Съвета за сигурност на ООН да приеме резолюция, осъждаща дейността на страната по заселване на окупираните палестински територии.

“Приятелите трябва да си казват тежките истини един на друг и приятелствата се нуждаят от взаимно уважение”, заяви Кери.

Държавният секретар разкритикува постоянния пратеник на Израел в ООН, че не уважава двудържавното решение на конфликта с палестинците.

Кери заяви, че единственият начин да се постигне траен мир между Израел и палестинците е да се договори решение включващо две държави.

“Двудържавното решение е единствения начин да се постигне справедлив и траен мир между израелтяните и палестинците”, смята Кери но предупреди, че решението е “в сериозна опасност”.

Тръмп обвини Обама за отношението към Израел

“Действащият президент на САЩ Барак Обама се отнася към Израел с пълно неуважение и пренебрежение”, написа в Туитър новоизбраният президент Доналд Тръмп, цитиран от ДПА.

Тръмп отправи критиката си към Обама малко преди важната реч на държавния секретар на САЩ Джон Кери за мирния процес между Израел и палестинците.

“Навремето те имаха голям приятел в лицето на САЩ, но вече не е така. Началото на края беше ужасното споразумение с Иран, а сега това (ООН)! Дръж се, Израел, 20 януари приближава все по-бързо!”, добави Тръмп.

“Правих всичко по силите си да пренебрегна множеството спънки и подстрекателски изявления на президента О. (съкратено от Обама). Мислех, че предаването на властта ще стане гладко. НО НЕ!”, добави Тръмп в Туитър, цитиран от Франс прес.

Нетаняху: Речта на Кери беше срещу Израел

Днешната реч на държавния секретар на САЩ Джон Кери за Близкия изток беше настроена срещу Израел, заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

“Също като резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която държавният секретар Кери подкрепи, речта му тази вечер беше настроена против Израел”, се казва в изявление на английски, публикувано от канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху.

Израелският лидер подчертава, че речта на Кери е била фокусирана върху заселническата дейност, на която САЩ се противопоставят.

В същото време Кери едва е споменал “корена на конфликта – противопоставянето на палестинците на съществуването на еврейска държава в каквито и да било граници”, подчерта Нетаняху./Дир.бг

Translate »