Домашната ракия е по-вредна от купешката

Внимавайте със съмнителни алкохолни напитки в пластмаса, които не са под контрол на държавните органи.Метиловият алкохол е свръхтоксичен. Дори употребата на едва 10 мл може да доведе до трайна загуба на зрението .

Домашната ракия съдържа двойно по-високи стойности на отровни алкохоли, естери на мастни киселини и алдехиди от най-евтината и долнопробна заводска ракия .

„Ферментиралата при домашни условия среда е един потенциален източник за силно замърсяване на крайния продукт на ракията. Там ферментацията не е чиста, не се провежда само от дрожди, а е спонтанна, на базата на каквото стане“ – коментира преди време  проф. д-р инж. Марин Маринов – наложен експерт по технология на алкохолните напитки и спирта.
Същият  бе казал – и най-евтината заводска ракия е в пъти по-качествена от домашната. Тя обаче е част от народопсихологията и бита ни.
Значително по-голям проблем обаче крие ракията, която се произвежда нелегално с търговска цел. Именно с такава се натровиха  по коледните празници жители на Якоруда. Случаят разбули духовете на тема домошарка и то не в нейна полза.
Понякога заради печалбата или неопитност не се спазват и елементарни процеси при ферментация, като например изхвърляне на първата и последната фракция. В първата е метиловият алкохол, който е най-лек и излиза първи с градус между 87 и 83. Висшите алкохоли пък излизат накрая, което прави последната фракция токсична. На всички обаче им се свиди да изхвърлят близо 12 процента от цялата продукция. Разбира се има хора които стриктно спазват „народните“ мерки и теглилки наследени от баща на син и произвеждат чудесна домашна ракия. Има обаче и такива, които не ги спазват съзнателно в името на печалбата.
Translate »