Грипът се развихря след средата на януари, не се самолекувайте!

130 на 10 000 души е регистрираната заболеваемост от грип през миналата седмица. Това е рязко завишение в сравнение с времето преди това, но все още сме далеч от епидемична обстановка, при която болните трябва да са над 200 на 10 000 души.

Това каза в студиото на “България сутрин” началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.

“Ако следваме този ход на развитие би трябвало да очакваме към края на януари грипът да се развихри. В момента имаме единични случаи, основно те са H1N1”, обясни доц. Мангъров.

Пред Bulgaria ON AIR той препоръча при появата на първите симптоми, като висока температура, обща отпадналост, болки в мускулите, хората да си останат вкъщи и да не ходят на работа или децата на училище, защото само с един заразен в офиса, след седмица всички може да са инфектирани.

“Човек не бива да започва с безумни лечения и да приема всичко, каквото има в аптеката. Не бива да се използват безконтролно антибиотици”, категоричен беше още доц. Мангъров.

Той напомни на майките, а и на всички, които евентуално се заразят, че при висока температура не трябва да се предприемат мерки за незабавното ѝ сваляне, защото тя помага за ликвидирането на вируса.

Translate »