ГЕРБ до ”огладнялата” БСП: 2 млрд. са за саниране и ”Белене”

За саниране и по проекта за АЕЦ “Белене” са платени 2 милиарда лева излишък от бюджета, обявиха от ГЕРБ в отговор на питане на БСП.

На пресконференция в централата на ГЕРБ депутатът Димитър Главчев отговори на въпроса на лидера на социалистите Корнелия Нинова за какво са използвани парите.

Той уточни, че 1,2 млрд. лева са били платени по проекта “Белене”, а 1 млрд. лева са дадени за програмата за саниране на жилища, предаде БТА.

Разбирам заострения глад към финансови средства от страна на колегите от БСП, въпреки че, ако се върнем назад във времето, по-скоро ще установим, че здравословният глад за тях е по-полезен за обществото, тъй като тогава средствата се усвояват от гражданите, а не от управляващите“, коментира Главчев.

Той напомни, че 2014 г. е завършила с дефицит в бюджета от 3 млрд. лева, а правителството на ГЕРБ завършва 2016 г. с излишък от 1.5 млрд. лева. По думите му на изборите гражданите ще кажат дали искат отново “огладнелите от БСП” да изразходват техните средства или предпочитат стабилна държава.

“Къде и за какво за три месеца изхарчихте 2 млрд. лв.? Потвърждава ли това думите, че оставате на власт на всяка цена, оставате до встъпването на г-н Радев и не беше назначено служебно правителство, просто за да похарчите едни пари. Да не кажа по-остро – да крадете едни пари”, атакува по-рано Нинова на извънреден брифинг, цитирана от „Фокус“.

Лидерът на БСП попита също дали народът е усетил тези пари. И цитира стенограма на Министерски съвет от 3 август, в която се казва, че тогава в бюджета има 3,3 млрд. лв. излишък, а премиерът Бойко Борисов е казал, че тези пари няма да се пипат, а ще отиват като “буфер”.

„На 4 януари 2017 г. много помпозно и самохвално е обявено на заседание на Министерски съвет, че България приключва финансовата година с 1,5 млд. излишък“, посочи Нинова.

От БСП критикуваха ГЕРБ и за програмата им за борба с битовата престъпност, като я обявиха не за дългосрочна политика, а за предизборен трик./Дир.бг

Translate »