ГЕРБ: Анкетна комисия за санирането ще е загуба на време и ресурс

ГЕРБ не подкрепя искането на БСП за създаване на временна парламентарна комисия, която да проучи изпълнението на националната програма за саниране. Това обяви на брифинг в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Николай Сираков.
ГЕРБ няма да подкрепи такава комисия, за да се цени времето и ресурсът на народните представители, обясни той. Само преди няколко месеца имаше решение на парламента вследствие на разисквания по питане на депутати от БСП, припомниха от ГЕРБ и допълниха, че в резултат министърът на регионалното развитие е предоставил подробна информация по темата.
Тази информация се намира в деловодството на Народното събрание, подчерта Сираков. “Да четат. Деловодството е горе. Всичката информация, която ги интересува, е там”, препоръча Даниела Савеклиева на депутатите от БСП. По думите й искането на БСП за временна комисия за санирането е “абсолютно недопустимо”. Според ГЕРБ програмата за саниране е изключително важна и е постигнала ефекти като намаляване на разходите на гражданите за отопление с между 40 и 60 процента, облагородяване облика на градовете, сдружаване на хората.
От ГЕРБ посочиха, че докато управляващите са изпълнявали програмата за саниране и хиляди хора са получили безвъзмездна помощ, от БСП са заливали с фалшиви новини – “че материалите били токсични, че щели да бъдат ипотекирани техните апартаменти, че държавата ще им ги вземе”. Програмата не е спряна, продължава да се изпълнява, заяви зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова. “Към момента има над 850 завършени сгради, близо 600 са в процес на изпълнение. Останалите са в различен етап на договаряне на обществените поръчки.
Средствата за сградите, които се изпълняват, са осигурени и ще бъдат финансирани от бюджета”, посочи тя. Бъдещето на програмата е в пряка зависимост от разработваната на жилищна стратегия, заяви Крумова. По думите й в момента жилищната стратегия се коментира на експертно ниво. Очаква се проектът на стратегията да е готов до края на годината, след което ще бъде подложен на обществено обсъждане.
Translate »