Вижте какви ползи за здравето носи греяното вино

Греяното вино по традиция се пие през зимата, най-вече около Коледа и Нова година. Според международни учени освен наслада за небцето и празник за душата, напитката носи и редица ползи за здравето, предаде БТА. 

То често е смятано за типично празнична напитка без особена здравословна стойност. Според някои експерти обаче ключът към дълголетие се крие именно в тази напитка. Специалистите обаче напомнят, че виното трябва да се консумира съгласно препоръките за употреба на алкохол и да не надвишава 14 алкохолни единици седмично.

Благоприятният ефект на напитката се дължи на съдържащите се в него антиоксиданти, известни като полифеноли. Те допринасят за повишаването на нивата на добрия холестерол и съответно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Изследване дори показва, че умерената консумация на популярното питие намалява риска от ранна смърт. Канелата, която придава специфичните вкус и аромат на греяното вино, също допринася за дълголетие.

Според някои проучвания ароматната подправка допринася за понижаване на нивата на кръвната захар и съответно за предпазване и контролиране на болестта диабет. Карамфилът е друга ароматна подправка в греяното вино Той стимулира имунната система и подпомага храносмилането. Смята се също, че подправката може да допринесе за контролиране на диабета и за подобряване на костното здраве.

Translate »