България чества 3 март – Деня на Освобождението!

На 3 март празнуваме най-големия национален празник в съвременната ни история – Денят на Освобождението на България.

На 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г. е подписан Сан-Стефанският мирен договор между Русия и Османската империя, който предвижда възстановяването на Княжество България.

Подписването на Санстефанския договор през 1878 г. е осъществено като своеобразен подарък от страна на руската дипломация към император Александър II, който се възкачва на престола на 19 февруари 1855 г., а през 1861 г. на същата дата подписва декрета за отмяна на крепостното право. У нас той е известен като Цар Освободител.

Преговорите по сключването на Сан-Стефанския договор започват на 13 февруари в главната квартира на руската армия в Одрин. На войниците са раздадени по 100 патрона и всички очакват или да се обяви краят на войната, или да се издаде заповед за навлизане в Цариград.

Напрежението нараства и след дълги часове на очакване едва около 17 ч. сред официалните лица настъпва раздвижване, а над тълпата местни жители, наблюдаващи с любопитство случващото се, се разнася вестта за подписания мирен договор.

Денят на Освобождението е националният празник на България от 1991 г.

Празникът на Освобождението на България – 3 март, за пръв път се чества във Велико Търново на 19 февруари (3 март н. с.) 1879 г.
Две години след Освобождението – през 1880 г., 3 март се чества в София като Ден на възшествието на престола на император Александър II.
От 1888 г. празникът започва да се празнува като Ден на Освобождението на България от османско владичество.
След 1944 г. празникът не се отбелязва, освен веднъж – през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.
10 години по-късно той става официален празник, а с решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за Национален празник на България.

По повод Националния празник – Трети март, във всички градове в страната се организират тържествени чествания. Традиционно хиляди българи ще се изкачат на историческия връх Шипка, за да присъстват на честванията по повод Освобождението на България. Там се съхраняват костите на загиналите за отбраната на прохода Шипка.

Делегация на Руската православна църква, водена от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, пристига на 2 март у нас. Руските духовници ще вземат участие в чествания по повод 140-годишнината от Освобождението на България. Вечерта на 3 март ще се проведе тържествената заря-проверка на площад „Народно събрание“.

Translate »