Бури и бедствия надвисват над Европа

Европейските държави близо до Атлантическия океан скоро ще бъдат изложени на проливни дъждове, големи наводнения, бури и други климатични катаклизми.
Това показва най-всеобхватното проучване за влиянието на климатичните промени върху Европа, пише „Гардиън”, цитиран от агенция „Фокус”.

Температурите в планинските региони като Алпите и Пиринеите се предвижда да се покачат до нива, на които ледниците ще започнат да се топят, пише британският всекидневник.

Суша и тропически болести до 30-ина години

А в района на Средиземно море се очакват „драстични“ покачвания на температурите, суши, горски пожари и слаби реколти.

Европа и цялото северно полукълбо се затоплят по-бързо, отколкото другите места на планетата.

Температурите ще достигнат равнища, при които тропически болести като западнонилска треска се очаква да се разпространят в северната част на Франция до средата на века.

„Ние имаме още данни, потвърждаващи покачването на морското ниво“, заяви Ханс-Мартин Фулър, един от водещите автори на доклада на Европейската агенция за околна среда.

„Последователността не е линейна, основно заради нарасналото топене на ледената покривка. А има и нови доказателства, че силните валежи се увеличават в Европа. Това е причината за наводненията. Прогнозите (за климата) се сбъдват“, допълни Фулър./Дир.бг

Translate »