БСП е на път да се изпокара за депутатските листи

Критериите за подреждане на депутатските листи за следващите парламентарни избори са на път да предизвикат конфликти в БСП. Едно от предложенията, които ще бъде обсъждано от Националния съвет на “Позитано” 20 в събота, е на партийните организации да бъде препоръчано да не издигат депутати, които имат три пълни мандата в парламента, научи “Дневник”. Такава промяна в устава на БСП бе лансирана от лидера Корнелия Нинова, но дори и да бъде приета от конгреса през февруари, няма да бъде регистрирана в съда за евентуалните избори напролет.

Така на партийните организации се очаква да бъде препоръчано да не включват в кандидатските листи “ветерани в парламента”. Ако препоръката не се спази, Изпълнителното бюро ще може да предложи редакции на Националния съвет, който ще трябва да утвърди листите през февруари. В БСП има мнения, че мандатността е спорен критерий, тъй като последните три парламента не са изкарвали пълния си мандат. Социалисти смятат, че ако такава бъде въведена за депутатите, трябва да има и за кметовете и за общинските съветници.

Има и мнения, че някои от дългогодишните депутати сами ще откажат нов мандат. С повече от три пълни мандата са бившият лидер Михаил Миков, бившият му заместник Янаки Стоилов, както и депутатите Ангел Найденов и Георги Божинов.

На партийните организации ще бъде препоръчано да номинират за депутати значими фигури от конкретния регион, както и хора, които не са членове на БСП. Конференциите, на които ще се правят номинациите, започват от 1 януари и трябва да приключат до 4 февруари. След това листите ще бъдат утвърждавани от Националния съвет./Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 16 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »