Божур-красиво цвете с лечебни свойства

Червен божур — Paeonla peregrina Mill.
(P. decora G. Anders.)
Сем. Божурови — Paeоniaceae
 
Това тревисто многогодишно растение с пищни ароматни цветове е разпространено из храсталаци и редки гори по каменисти и тревисти места на Странжа, Родопите, Предбалкана и Средна Стара планина, Североизточна България, Дунавската равнина, Тунджанската равнина, западните гранични планини и Струмската долина докъм 1000 м надморска височина. Неговите култивирани събратя красят градините на цялата страна. По красота божурът съперничи на розата, а на езика на цветята значи приятелство.

Лечебните свойства на семената, коренищата и цветовете на растението са известни от древността. Още Хипократ прилагал божура при храносмилателни разстройства, а Парацелз –при епилепсия.

Употребяема част. Използуват се корените (Radix Paeoniae), венчелистчетата (Flores Paeoniae) и семената (Semen Paeoniae).
Химичен състав. Корените и семената съдържат алкалоидоподобно вещество перегринин, резорциново производно пеонол, скорбяла, органични киселини и др. Венчелистчетата съдържат отровното багрило антоциановия гликозид пеонин и други пигменти.
Действие. Корените на божура имат противогърчово,  болко и нерво-успокояващо действие. Засилват тонуса на матката, засилват перисталтиката и тонуса на червата и отделянето на урина. Стимулират процеса на кръвосъсирване. Действат отпускащо на дихателната система при белодробни заболявания и магарешка кашлица. Отварата от семената му действа слабително.
Приложение. Корените на божура се използуват в народната медицина като помощно средство при спазми и болки в корема, камъни в жлъчката, за улесняване изхвърлянето на камъни в пикочния мехур и бъбреците, хистерия. епилепсия, за лечение на кървящи хемороиди, облекчаване на болки при ревматизъм и подагра. Има добър ефект при коклюш, астма, отоци от сърдечен и бъбречен произход.
Внимание: Да се има пред вид че дрогата е токсична. В големи дози божурът може да предизвика аборт, да доведе до обилна менструация.
Начин на употреба.
От наситнените корени се приготвя запарка, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 250 мл кипяща вода, кисне 2 часа, след което се прецежда. Пие се 3 пъти дневно преди ядене от ½ до 2 супени лъжици(съобразно възрастта).
От наситнените корени се приготвя отвара, като 1 чаена лъжичка от тях се заливат с 500 мл кипяща вода, и се варят 5 мин, след което се прецежда. Взема се по 1 винена чаша 3 пъти дневно преди ядене.
От цветовете се прави запарка, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 мл. вряща вода и се оставя да кисне 1 час, след което се прецежда. Приема се три пъти дневно по 1 супена лъжица на гладно.
При кървящи хемероиди се препоръчва късче изсушен корен от божур, колкото грахово зърно да се приеме с малко вода след ядене.
Лечебните части на божура могат да се използват с успех в разнообразни билкови комбинации   Ето две от тях, които препоръчва д-р Надежда Пенева във вестник “Ние жените”, от декември 1992 г.
На страдащите от подагра, ставен ревматизъм, шипове и други хронични ставни заболявания е подходящо следното:
По една чаена лъжичка цветове от синя метличина, божур и невен, плодове хвойна, клони от кучешко грозде и кори от зърнастец се смесват с по две чаени лъжички листа от коприва и цвят черен бъз и по една равна супена лъжица кори от върба, листа от бяла бреза, стръкове полски хвощ. От така приготвената смес се взимат 3 супени лъжици и се заливат с 750 мл. кипяща вода, след 10 мин. чая се кипва, прецежда се и се пие горещ два три пъти дневно по една чаена чаша.
При силна дразнеща кашлица, при бронхити, бронхиектазии, коклюш е подходящо смесването на 1 грам стръкове от росянка, корени от божур и миризлива теменуга с 30 гр.(1 супена лъжица) стръкове мащерка и листа подбел. От така приготвената смес се взимат 4 супени лъжици и се заливат с 250 мл. студена вода и престоява 2 чаша. След това се кипва, разделя се за три части, които се изпиват за 1 ден/Пролет
Translate »