Ангелкова спряла жп ремонт през Хитрино

Като служебен министър на транспорта Николина Ангелкова пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе – Варна към Септември – Елин Пелин.
Това се случило по времето,когато  Ангелкова е министър в кабинета “Близнашки”.

Ако трасето бе ремонтирано, щеше да има автоматизирана локомотивна сигнализация, която следи скоростта между гарите и тази при навлизане в тях. Въпросната система може да намали скоростта, в случай че машинистите са се увлекли.

Проектът предвиждал подмяна на железния път, на основите, ремонти по гарите, по контактните мрежи и стрелките.

Освен по версията за висока скорост, с която машинистът навлязъл в Хитрино, разследващите проверяват и има ли проблеми с трасето и мрежата. Експертите са категорични, че до подобен инцидент може да се стигне при натрупване поне на три проблема.

Най-вероятно единият от тях ще се окаже остарялата инфраструктура, която можела да бъде напълно обновена с 200 млн. евро, осигурени по оперативна програма „Транспорт“.

„Единственият готов проект по ОП „Транспорт“ по наше време беше за рехабилитация на линията Русе – Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел”,  коментира пред „Труд“ министърът на транспорта в правителството „Орешарски“ Данаил Папазов.

“Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе – продължава Папазов. – Прехвърли парите за линията Септември – Елин Пелин, Елин Пелин – София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. за нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума“.

„Това (Варна-Русе) е най-лошата линия в България. Тя е на 150 години и за нещастие в момента е в оригиналното си състояние – минава по същото трасе, с лоши криви и състоянието е ужасно поради липсата на поддръжка“, категоричен бе и зам.-управителят на русенската фирма за производство и ремонт на локомотиви Цветелин Колев.

На сайта на дружеството той пусна видеоклипове, които показват как композиции с товарни вагони подскачат по релсите край Хитрино./Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Translate »