Здравното министерство е подало на прокуратурата сигнал за 8 случая на нарушения след проверката си за финансовото състояние на болниците. Това съобщи днес здравният министър.

По думите на министъра няма болница, която да е в състояние на фалит. Реакциите на разследваните болници – изненада и отказ на коментар в повечето случаи.

Здравния министър каза, че на този етап не обмисля смяна на директори в болниците, проверявани от прокуратурата, зашото няма доказана вина на хората, които ги управляват в момента. Ананиев обясни и причините за тежкото финансово състояние на лечебните заведения.

Кирил Ананиев – министър на здравеопазването: 10 години назад те са тръгнали по нанадолнището и никой не им е обърнал внимание. И сега накрая когато са стигнали в това критично положение трябва да се оздравяват. За съжаление това ми се падна на мен като чест.

Ананиев обясни, че към момента няма болница, която да е в състояние на фалит.

Кирил Ананиев – министър на здравеопазването: Направихме оздравителни планове на всички болници и най-вече на най-тежките болници, които се изпълняват и с всеки месец финансовото им положение се подобрява.

Ананиев каза, че няма притеснения за „Пирогов“ и обясни, че следващата седмица министерството ще влезе в най-голямата спешна болница с конкретен оздравителен план.

Кирил Ананиев – министър на здравеопазването: В Пирогов има 4 хирургии. Има 4 ортопедични отделения. Просто ненужни структури, ненужни началници, управленски персонал, когато може да се оптимизират тези структури.

От Пирогов не коментираха оздравителния план. Относно разследането за безстопанственост съобшиха, че към момента в болницата няма постъпила информация за проверка или процесуални действия от прокуратурата.

Мария Пойразова – говорител на УМБАЛСМ „Пирогов“: В момента, в който в бъдеще има проверка, независимо от кой държавен орган- ние ще окажем пълно съдействие.

От болницата в Русе обясниха, че преди 2010-та година са сключени договори за дейност с три частни структури, които са прекратени след съдебни дела през 2016-та и 2017-та година

д-р Иван Стоянов – изп. директор на УМБАЛ „Канев“-Русе: Установихме, че са в нарушение на закона, поради което внесохме съдебни искове по отношение на хосписа и на физиотерапията, които бяха на територията на болницата.

Прекратен е и договор с кардиологична клиника, която работела в болницата. По думите му финансовото състояние на болницата е добро и дори приходите ѝ се увеличили през миналата година. От болницата във Велико Търново обясниха, че проверката за безстопанственост била за обществени поръчки преди 2013 г. година.

Директорът заяви, че договорите са подписани от предшественика му и вече са прекратени. От болниците в Благоевград, Попово, Кърджали и Бургас казаха, че не са запознати с твърденията за безстопанственост на прокуратурата и отказаха коментар. Дълговете на болницата в Благоевград са около 3 милиона, а в Попово – 160 хиляди лева. Финансовото състояние на болницата в Кърждали било сравнително добро. Какви са дъгловете на болницата в Бургас, от ръководството не отговориха./БНТ